Nakon uzbudljivog gostovanja u Ateni i poraza Hajduka rezutatom 3:1 od AEK-a, sljedeće kolo europske lige donijelo nam je belgijski Anderlecht kući na Poljud 30.9.2010.

Dogovor za koreografiju protiv Anderlechta je bio napraviti poruku “Bili brode diži sidro, Torcida je tvoje idro”, a na tribini su bile tri šetalice, u sredini bijeli jedrenjak, na SI oblaci i grmljavina ispod koje su se upalili strobovi, koji su predstavljali neka lošija i tmurnija vremena kluba, dok je na SZ bila šetalica Dublina, grada u kojem se te godine igralo finale europske lige. Na tartanu je bilo sidro kojeg se vuklo prema tribini. Na vrhu tribine su bile nacrtane pomorske zastave koje predstavljaju slova koja skupa čin natpis FUCK UEFA. Kartoni pored šetalica su bili svijetlo plavi koji predstavljaju nebo, i svjetlucavi tamnoplavi koji predstavljaju more. Šetalice su bile malo manjih dimenzija tako da se nije uspilo jasno vidjeti što točno predstavljaju, posebno šetalica Dublina koji je bija dosta detaljan. Čak se šetalica Dublina nije do kraja dovršila, ali se to u konačnici nije ni primjetilo.

Zbog velike količine posla, zahtjevne koreografije, podijelili smo se u više grupa, na više lokacija kako bi stigli sve završiti, te smo doslovno do jutra na dan utakmice radili tako da su neki i zaspali i nisu dosli na postavljanje koreografije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postojao je strah kako će izgledat poruka na ogradi (old school slova, hoće li biti pretanka pa se neće dobro razumjeti). Kartoni su bili naručeni iz Italije te su dosta kasnili, trebali su stići pred derbi sa Dinamom sezonu prije, ali su stigli tek nekoliko dana pred utakmicu sa Anderlechtom. Dio kartona za koreografiju donirala je podružnica Torcida Trogir.

Što se uličnih znanosti za ovu utakmicu dalo bi se puno toga napisati, ali ćemo samo u kratkim crticama objasniti o čemu se radi. Naime, navijači belgijskog kluba pred ovu utakmicu napravili su motivacijski video kojim su željeli potaknuti što više svojih pripadnika dolasku u Split. U tome “huliganskom” uratku mogli ste vidjeti grad Split kao razglednicu, more, sunce, Riva te dolazak belgijskih navijača u grad te ga “ostavljaju u plamenu”.

Pripadnicima Torcide nije puno trebalo da se organiziraju i prirede im dobrodošlicu po zasluzi. Službeno je zabilježeno 68 napada na njihove navijače. Prema informacijama nakon utakmice koje je dobio naš pripadnik od belgijskih navijača koji kažu da im se to nikada nigdje nije dogodilo niti da su to mogli igdje doživjeti da su napadani na svakome kutu grada Splita. Ne treba ni spominjati što su njihovi domaći mediji govorili o nama…

Zanimljivo je napomenuti da su uz navijače Anderlechta također bili i navijači nizozemskog kluba Ajax (Ajax je gostovao u Beogradu protiv Partizana nekoliko dana ranije) koji ništa bolje nisu prošli od svojih prijatelja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispred 35.000 gledatelja, u vrlo napetoj utakmici Hajduk je pobijedio rezultatom 1:0. Gol je postigao Ante Vukušić u sudačkoj nadoknadi, točnije u 96. minuti. (to je na žalost bila jedina pobjeda Hajduka u grupi europske lige) Tako je Hajduk nastavio pobjednički niz jer je Anderlecht klub koji je s Bijelima igrao i u skupini Lige prvaka u sezoni 1994./95…

Navijanje na utakmici je bilo fenomenalno, a i sami možete pogledati iz priloženoga.

Torcida Split / Hajduk – Anderlecht 1:0

Sljedeće kolo bilo je Zenit u gostima, a o tome ćemo pisati drugom prigodom…

Do tada još malo slika sa utakmice protiv Anderlechta.